-fél kis konzerv csicseriborsó mosva, villával áttörve (elhagyható)
Az alap 300g liszt, ebből:
-20g kukoricaliszt
-100g zabpehelyliszt
-60g zabpehely
-40 g amaránt liszt (vagy más, magasabb fehérje tartalmú liszt, pl hajdina – többféle liszttel is variálható)
-1teáskanál himalaya só
-3-4 tekerésnyi őrölt tarkabors
-1 evőkanál, teából leszűrt Detki kendermix, apróbbra vágva (így az értékes növény minden része felhasználásra kerül)
-2 evőkanál áztatott lenmag-szezámmag keverék (ez segíti, hogy összeálljon a tészta)
-3 evőkanál szezámmag
-3 evőkanál útifű maghéj (szintén segít a tészta összeállításában)
-2 evőkanál olvasztott kókuszolaj
-1evőkanál inaktív élesztőpor (elhagyható)
-1teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál almaecettel kipezsgetve
-kb. 3dl langyos víz, vagy amennyit felvesz, hogy kézzel kilapítva nyújtható tésztát kapjunk.
Egy nagy tálban villával összetöröm a csicseriborsót. A hozzávalókat (először a liszteket) összekeverem, a tálban a keveréket kettéosztom. Egyik felére ráteszem a kókuszzsírt, s hogy egyszerűbb legyen, ráöntöm a vízmennyiség felét (kicsit melegebbet), hogy elolvadjon a kókuszolaj, így nem kell külön tálban olvasztgatni. A lisztek másik oldalára kerül a szódabikarbóna, melyet kipezsgetek az almaecettel, illetve hozzáadom a sót és a borsot, a teából megmaradt aprított kenderlevelet is, majd a tálban összekeverem-összegyúrom az egész tésztát. Végül hozzáöntöm a többi vizet is, apránként, ahogy felveszi. 5-10 percig állni hagyom, hogy a zabpehely is magába szívhassa a vizet. Ha túl sűrű, óvatosan adagolok hozzá még vizet, ha túl lágy, akkor liszttel vagy zabpehellyel sűrítem. A végére nyújtható tésztát kapok, melyet egyszerűen két részre osztok, kezemmel kör alakúra lapítok és 4-4 egyenlő körcikkre vágok. Így 8 db körcikket kapok, melyeket kifli formájúra feltekerek és elhelyezem sütőpapírral bélelt tepsiben.
Ezalatt előmelegítem a sütőt kb. 200fokra, melynek aljába egy másik tepsibe vizet teszek, ez segít, hogy szépen feljöjjenek a kiflik. A kifliket vízzel spriccelem le és tökmagot vagy más, tetszőleges magot szórok rájuk. Kb. 40 perc alatt készre sül, félidőnél ellenőrizni kell a hőfokot és az állagát, lejjebb kb. félidőnél szoktam venni, kb. 180 fokra, majd a végén szintén 200 fokon sütöm készre. Én gázsütőt használok, melyen nincsenek fok jelzések, a majdnem teljes láng és a háromnegyed láng fokozatot használva ilyen szép, kívül ropogós, belül lágy lett ez a kifli. A legfinomabb önmagában, vagy pedig vajjal megkenve, ez nagyon jól kihozza a kender karakteres, fűszeres ízét, a tésztában lévő édeskés csicseriborsó pedig nagyszerűen harmonizál a kender fűszeresebb ízével.
Tökéletes lazító uzsonna egy bögre Detki kenderteával. Egészségetekre! - Ui: újabb adagot kell sütnöm, mert egyszerűen rájártunk!
Webshop: https://www.kendertanya.hu/termekek/kender-termekek
Facebook: https://www.facebook.com/detkikender
Bolt: 3275 Detk, Petőfi S. u. 30.
Telefon: +36 20 297 4560
Google: Térkép és GPS