Hemp Jam, azaz kenderes lekvár, dzsem. Többféle kenderlekvárt készítettünk már kenderezésünk ideje alatt. Az első lekvár kenderes-epres-bodzás lekvár volt, sajnos nem lett sok kiskertünk epreiből, és így gyorsan el is kapkodták. A másik a szilvás, amit nagyon szeretünk, és nem utolsósorban a birses. A birs elég megosztó gyümölcs, aki nem szereti, még megkóstolni sem hajlandó, nincs kompromisszum! :)
Az első elgondolás a Hemp Jam megalkotásánál az volt, hogy a gyerekeknek tudjunk segíteni. Különösen kiemelve a Dawn, az ADHD, vagy bármilyen figyelemhiányos-hiperaktiv problémákkal élőket segítendő. Gyermekekről lévén szó, elsődleges szempont, hogy ne legyen megrázó érzelmileg és érzésileg a kender elfogyasztása. Nem mindenki bírja lenyelni az olajat, de míg egy felnőtt megküzd az öklendezéssel, egy gyermek esetében nembiztos, hogy ez lenne a járható út.
Ezért szoktuk ajánlani, hogy egy reggeli tea vagy kenderszörp, és egy szelet kenyérre kent Hemp Jam már segít annyit, hogy a gyermek kellemesen viselje a napot. Nyugodtabban, megfontoltabban érezze magát. Dawn esetében kiegészítő terápiának ajánljuk.
De hiába a kitaláció, hogy gyerekeknek készült, a felnőttek, - vagy maradjunk inkább az örök gyerekek mellett - is szívesen fogyasztjuk. Akár kenyérre kenve, akár palacsintában, vagy húsok mellé, mindenhogyan nagyon finom!
Akkora hatóanyag, mint a pestoban, vagy az olajban nem található a jamekben. Egy 5-12 éves gyermek számára viszont pont elég. Minimális cukrot tartalmaznak lekvárjaink, a szilva 5%-ot, a birs 10%-ot. Diabeteszeseknem ezért nem ajánljuk.
Gondoltátok volna, hogy a szilva gyógyhatásait még nem eléggé használjuk ki?
A szilva jótékony hatásai:
A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.
A szilvát hashajtóként használják, a székrekedés természetes ellenszere. Köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.
A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.
A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére.
A gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.
A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium,kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást. Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.
A birsről:
A birsnek a körtével nagyjából megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőségesen tartalmaz: a legtöbb pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha "sajtot" szeretnénk készíteni, ne hámozzuk meg előre a birset.
A birs gyümölcs hatékonyan csökkenti a megfázás és az influenza tüneteit, kiváló gyulladáscsökkentő és méregtelenítő, megszünteti a székrekedést, elősegíti a fogyást, külsőleg használva javítja a bőr feszességét. Mivel erős antioxidáns, a rákot okozó, és a sejtek öregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben is sikerrel veszi fel a harcot.
Igazi kincsestára a jótékony anyagoknak: bőségesen tartalmaz rostokat, káliumot, cinket és magnéziumot, tanninokat (csersavak), limonént, katekint, pektint−, valamint A-, B-, C- és P-vitamint. Antioxidáns hatóanyagai révén ösztönzi az immunrendszer működését, megóv az őszi szezonális betegségektől: segítségével a nátha, a megfázás és az influenza biztosan nem vesz le a lábunkról, hiszen magas vitamintartalma meggátolja a betegségek kialakulását.
Hozzájárul a légúti megbetegedések, a hörghurut és a tüdőgyulladás kezeléséhez, egykor a tuberkolózis kezdeti szakaszában a birsalma fogyasztása számított szinte az egyetlen hatékony gyógymódnak. Gazdag vasban, ami ösztönzi a vörös vérsejtek képződését, mézzel és sárgarépa reszelékkel kiegészítve évezredek óta alkalmazzák vérszegény gyerekek kezelésére.
A birsalma ezen kívül csökkenti a gyulladásokat, csillapítja a fájdalmakat, szabályozza a vérnyomást, megszünteti a hasmenést és a székrekedést. Utóbbi tulajdonságai magas pektintartalmának köszönhető, ez a szervezet számára emészthetetlen szénhidrát ugyanis felgyorsítja az anyagcserét, a száraz székletet lággyá és könnyen üríthetővé teszi, a folyékony állagút pedig besűríti, miközben a bélrendszer nyálkahártyáját is síkosítja.
Emésztőrendszeri gyulladás, gyomorfekély és IBS (irritábilis bél szindróma) küszködők is nyugodtan fogyaszthatják. Kiváló méregtelenítő, eltávolítja a bélrendszerben felgyülemlett toxikus anyagokat, köztük a nehézfémeket. Mivel akadályozza az epesavak visszaszívódását és ösztönzi az újratermelődésüket –ehhez koleszterinre van szükség–, a birsalma csökkenti a káros LDL koleszterin mennyiségét, egyúttal megemeli a jótékony HDL koleszterin szintjét. Ezáltal mérsékli a szív- és érrendszeri megbetegedések, így az érelmeszesedés, az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát.
Szintén a pektin hatására a birsalma kifejezetten hatékony a vastagbélrák elkerülésében, valamint lassítja a cukor felszívódását, így a cukorbetegség kezelésében is segítségünkre lehet. A pektin táplálékul szolgál a jótékony bélbaktériumok számára, ezáltal hozzájárul a bélflóra egyensúlyának helyreállításához. Szívvédő tulajdonságait magas káliumtartalma is erősít, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a birsalma csökkenti a vérnyomást, és javítja vérkeringést. Azoknak, akik túlzottan gyengének érzik magukat, légzési- vagy szívproblémákat észlelnek, kifejezetten áldásos lehet napi egy pohárnyi, frissen préselt birsalma lé fogyasztása legalább 30 napon keresztül. A birsalma rostjai gyorsítják az anyagcserét, ezzel járulnak hozzá a fogyókúrák sikeréhez, valamint segítenek elkerülni a bélrendszer gyulladásos és rákos megbetegedéseit.
Szóval nem is olyan egyszerű gyümölcs a birs, nagyon sok jótékony hatása van, melyeket a Hemp jam is megőrzött. Nem véletlen számolnak be egyre többen, hogy jól vannak tőle, köszönhető a benne lévő kendernek is.
Pár érdekesség: Rák ellen birsalma
Magas antioxidáns tartalmának hála, a birsalma hatékonyan veszi fel a harcot a rák, a gyulladások, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában, valamint a ráncosodásban, a bőr, és általában a sejtek idő előtti öregedésében kulcsszerepet játszó szabad gyökökkel szemben.
A magja is értékes
Nem csak a héja és húsa értékes: magjai –elég belőlük kis mennyiség is, mondjuk egy rétesbe sütve− képesek megszüntetni a makacs, akár véres köhögést, ahogyan az asztmás rohamok is megszüntethetők a fogyasztásával. Vérzéscsökkentő hatásait kiaknázhatjuk túlzottan erős menstruáció −dismenorrea−, vagy aranyér esetén is.
Nyersen együk, a fogaknak is jót tesz
Egészségvédő hatásai frissen és éhgyomorra fogyasztva aknázhatók ki a legjobban. Ha reggel rágcsáljuk el, jó hatással van a fogakra és az ínyre, külsőleg alkalmazva fokozza a bőr feszességét és rugalmasságát. Ha nincsen étvágyunk, próbáljuk ki a birsalmát, ami szinte biztosan meghozza a kedvünket az evéshez. Édes és finom, ezért pürésítve, darabolva nyugodtan szervírozhatjuk rossz étvágyú gyermekeinknek.
Jó étvágyat!
Facebook: https://www.facebook.com/detkikender
Telegram: https://t.me/kendertanya
Bolt: 3275 Detk, Petőfi S. u. 30.
Telefon: +36 20 297 4560
Google: Térkép és GPS