Kenderes pizza, random feltéttel. Készíthetitek bármilyen feltéttel, nekünk most ez volt kéznél. A kenderlmix és nyers kenderlevél helyett a teaszüreményt is lehet használni, bár nem ilyen mutatós, de ízben és hatóanyagban mindegy.
A tészta elkészítése:
Kb 40 deka liszt közepén csinálok egy kis krátert. Abba beleteszek egy fél élesztőt, ha szárított van csak, akkor fél zacsival. Rá egy kevés cukor, és langyos víz. A szélére szórom a sót, kenderlevelet, bazsalikomot morzsolva, majd megvárom míg felfut.
Utána, a gyúrás előtt kap még étolajat, olivát vagy valami jóságot, és egy kis vizet. Az arányok képlékenyek, a gyúrásnál derül ki miből mennyi, de saccra 2-3 evőkanál az olaj, és kb 2 dl víz.
A dagasztásnak az a lényege, hogy egybe álljon a tészta, de puha legyen. Amikor felszedi az edény széléről az összes "morzsát" , akkor jó.
Kb. ilyennek kellene lennie, ha ügyesek vagytok. Az a lényege hogy ne álljon keményen, így ha megemeled, legyen az az érzés, mintha ki akarna "folyni" a kezedből.
Kikensz egy tepsit, vagy formát, - kinek mi van - , és beletuszkolod a tésztát.
Hagyod kelni még egy keveset, kb 20-30 percet.
Utána szépen eligazgatod a szélére is, mert első alkalommal úgysem sikerül. Mindig visszaugrik, mint a képen is látszik.
A szépen eligazgatott tésztát megkened pizzaszósszal, vagy amit szeretsz. Ez lehet bármilyen feltét, akár paradicsomos, akár tejszínes, vagy tejfölös.
Nálunk most ez volt, a feltét. Ezeket találtuk a konyhában, és a kertben.
Paradicsomos sprotni, gomba a kertből, hagyma, szalonna, bazsalikom levelek, sajt, és a kenderlevelek.
A megkent tésztára először a hagymát karikáztam rá. Majd a halakat rakosgattam fel, és a halak levét is ráöntöttem.
Ezután megpakoltam a kenderlevelekkel, és a bazsalikommal. Ezzel ágyaztam meg a gombának.
A gombákat kb 3-4 mm-es szeletekre vágtam, hogy ne eresszen sok levet, mert elázik a tészta.
A gombákra ráreszeltem a sajtot. A sajt jó, ha valami érett sajt, és van jellegzetes íze.
A sajt tetejére ment a szalonna, és díszítésnek még a maradék két kenderlevél.
Elbírt volna egy kis olivabogyót is, de abból épp kifogytunk.
Előmelegített sütőbe tettem, a legmagasabb hőfokon, 220 fokon sütöttem kb 30-35 percet. Addig, míg a széle és a szalonna szép piros nem lett.
A tészta ekkora feltét adagnál nem célszerű, ha vékony. Ez a pizzatészta kicsit kenyérlángos jellegű lett, nem olyan vastag, kb a kettő között. Így nem ázott el a sok feltéttől. Azon spekuláltunk hány felé vágjuk, mert én nem tudok megenni 4 szeletet
Így 2 felé vágtuk és csak 2 szeletet kellett megennem!
Ketten befaltuk az egészet. Ajánlom, kóstoljátok meg, baromi finooooom!
Jó Étvágyat kíván a Detki kendertanya csapata!
Webshop: https://www.kendertanya.hu/termekek/kender-termekek
Facebook: https://www.facebook.com/detkikender
Bolt: 3275 Detk, Petőfi S. u. 30.
Telefon: +36 20 297 4560
Google: Térkép és GPS