Sütik közül a legegyszerűbb talán a piskóta elkészítése. Van aki esküszik hogy ezt nem lehet elrontani, van aki nagyon fél tőle. Próbáld ki, ezt nem tudod elrontani!
- 6 púpozott evőkanál liszt ( 5 sima 1 kenderliszt )
- 6 evőkanál cukor
- 6 tojás
- 3 ek darált kendermix
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor vagy késhegynyi szódabikarbóna
- csipetnyi só
- egy marék magozott meggy
Elkészítés menete:
A tojásokat kettéválasztom. A lisztbe elkeverem a sütőport vagy a bikarbónát és a kendermixet. Egy kevés cukorral a fehérjét habbá verem. Utána kikeverem a sárgáját a cukorral egészen fehéredésig. Ehhez a tojáshoz hozzáadom folyamatos keverés közben, óvatosan a lisztet. Amikor jó sűrű masszát kaptam, kétfelé veszem. Az egyik felébe teszek egy kevés kakaóport a színe miatt. A masszákhoz fele-fele arányban hozzákeverem óvatosan a felvert habot. Ezt már fakanállal, vagy keverő kanállal keverem, ne törjön a hab.
Egy tepsit kikenek zsírral, beleöntöm a kétféle tészta masszát. Egy kanálvéggel mintázni is lehet, hogy a színek jól összeálljanak. Ezután rádobálom a lecsepegtetett, kimagozott meggyet.
Nagyjából 30 perc alatt készül el, akkor jó, ha már aranybarna a teteje. A sütési fokozatokat illetően gázsütőben érdemes az első tíz perc után icipicit csökkenteni a hőmérsékletet, légkeverésesben nyugodtan maradhat végig a 180 fok.
Miközben a süteményalap sül, tilos a sütő ajtaját nyitogatni, máskülönben összeeshet a tészta! Amikor elkészült - esetleg tűpróbával ellenőrizheted a sütés utolsó harmadában, hogy valóban jó-e -, néhány percig még hagyd a sütőben hűlni, ezután pedig konyharuhával letakarva hagyd teljesen kihűlni. Így nem fog megszikkadni.
A világos piskóta a kendermixtől szép zöldes színű lett.
Nem kell megijedni, a meggyek kb a piskóta közepében lesznek, nem a tetején. Ez így van jól!
Jó étvágyat!
Webshop: https://www.kendertanya.hu/termekek/kender-termekek
Facebook: https://www.facebook.com/detkikender
Bolt: 3275 Detk, Petőfi S. u. 30.
Telefon: +36 20 297 4560
Google: Térkép és GPS