A majonézes krumplit is készíthetjük kenderrel. A majonézhez a kenderolajból is tehetünk egy keveset, de a zöldjét is beleapríthatjuk! Szezonban a rántott zöldségekkel nagyon fincsi étel!
Recept:
Majonéz:
1 tojás, 2 dl kenderolaj - vagy napraforgó - , pici só, 2 ek mustár, pici bors, 1 kk cukor, 1 ek citromlé vagy száraz fehérbor.
A tojás sárgáját kikeverem a mustárral, sóval, borssal, cukorral. Habverővel elkezdem keverni, és közben vékonyan csurgatom bele az olajat. Amikor krémes, akkor teszem hozzá a citromlevet. Ez az alap majonéz.
A krumplisalátához a majonézhez tejfölt keverek ízlés szerint. Van aki tejfölösebben szereti, van, aki majonézesebben. Egy ekkora adaghoz 2 dl (nagypoharas) tejföl lazán elmegy.
A saláta:
8 tojás, fél kg krumpli, 1 fej hagyma, és a kikevert tejfölös majonéz.
A tojásokat keményre főzzük, a krumplit is héjában megfőzzük. A hagymát nyersen hagyjuk. A hozzávalókat meghámozzuk. Amikor már bírja a kezünk a tojás és a krumpli hőfokát, elkezdjük egy salátás tálba felrétegezni. 1 réteg félujjnyira szeletelt krumpli, 1 réteg tojásszeletelővel szeletelt tojás, egy réteg szeletekre vágott hagyma. A hagymakarikákat érdemes szálára törni, ne maradjon egyben a karika. Így jobban eloszlik, és hamarabb összeérnek az ízek. Egy réteg tejfölös majonéz következik, majd megszórom morzsolt kendermixel. Jöhet a következő réteg krumpli-tojás-hagyma-majonéz, és a tetejére egy réteg krumpli. Ezt a maradék tejfölös majonézzel még leöntött, hogy elfedje, mint tortát a bevonó, és elteszed hűlni. 12 óra kell neki, hogy összeérjen, de másnap lesz az igazi.
Nagyon finom köretnek sültek mellé, vagy rántott bármihez. Reggelire magában is laktató eleség.
Jó étvágyat!
Webshop: https://www.kendertanya.hu/termekek/kender-termekek
Facebook: https://www.facebook.com/detkikender
Bolt: 3275 Detk, Petőfi S. u. 30.
Telefon: +36 20 297 4560
Google: Térkép és GPS