Hívhatjuk vegán fehérjepornak is, ugyanis a fehérjetartalma vetekszik a bárány és marhahús fehérjetartalmával.
Ajánljuk mindazoknak, akik vegán életet élnek, vagy kondiznak. Gluténmentessége révén nem bántja az emésztőrendszert, sőt! Mivel a legkönnyebben emészthető, jól felszívódó, kifejezetten jótékony hatással van a bélrendszer egyensúlyára. Nyugodtan fogyaszthatják vegetáriánusok, vegánok, valamint laktóz, glutén és szója allergiával küzdők is.
A kender fehérje általánosságban tekintve a legjobb minőségű fehérje. Ez az egyedül álló 32%-ban növényi fehérje mind a 23 aminosavat, ritka albumin fehérjét és edestin-t tartalmaz. Olyan fehérjét tartalmaz mely bőséges plazmában ez által fontos az olyan alapvető élettani funkciók számára mint az anyagcsere. A kender fehérje nagyszerű a gyermekek fejlődéséhez, sportolóknak, különböző diéták kiegészítéséhez, méregtelenítéshez vagy csak úgy..... Elkészíthettük italként vagy használhatjuk főzéshez, sütéshez.
Zsírt és szénhidrátokat csak minimális mennyiségben tartalmaz. Csökkenti a fáradtságot, és pozitív hatással van az immunrendszerre.
100% vegán, 100% natúr, 100% kendermagból őrölt fehérje, hozzáadott cukor és tartósítószer nélkül. Gluténmentes!
Ajánlott napi bevitel 50 gramm, 3dl vízben összerázva, 1 percet állni hagyni, majd újból felrázni.
A kender fehérje és tápanyag értékei:
A kender fehérje egészen rendkívüli a növényvilágban, ugyanis tartalmazza, mind azt a 23 aminosavat mely előfordul a természetben, közölük 8 esszenciális, melyet szervezetünk önmagában nem képes elő állítani. Tartalmaz továbbá kiegyensúlyozott mennyiségű Omega 3, 6 és 9 zsírsavakat, amelyből például a linolsav elengedhetetlen az elektromos impulzusok cseréjének a szövetekben.
A kender kiváló forrása a kiváló minőségű fehérjének, melyet főként a vegánok, sportolók és testépítők értékelnek. Valamint a kender fehérje alkalmas gyerekek és idősebbek számára is.
Ideális mindazok számára, akik szeretnének magas minőségű tápanyaggal izmait növelni, erősíteni vagy egész szervezetét erősíteni, mivel a kender fehérje befolyásolja az izmok, ízületek aktivitását. Gazdag rostforrás - akár 20%-ban tartalmaz rostanyagokat. A kender lúgos környezetet teremt a szervezetben, így segít a méregtelenítésben, segít a mérgező anyagok, nehézfémek kiürítésében. Rendszeres fogyasztása javítja a szívműködést és a vérkeringést. Pozitívan befolyásolja a koleszterin-szintet. Természetes forrása sok vitaminnak, mint B1, B2, B3, B6, C, D és E, és nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, kalciumot, magnéziumot, cinket és vasat.
Tudtad, hogy...
A kendermag legalább 20 aminosavat tartalmaz, az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyek fehérjéket alkotnak, a fehérjék pedig az emberi test építőkövei. A kender protein egészséges 3:1 arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat. Több fehérje van a kender fehérjében, mint a marha bélszínben! Csak az összehasonlítás végett: 100g kender fehérje tartalmaz 32g fehérjét, míg 100g marha bélszín csak 26g fehérjét tartalmaz.
A kender egyike azon kevés forrásnak, amiből könnyen kinyerhető a gamma-linolénsav (GLA). A GLA-gazdag ételek, mint a kender segíthet a szervezetnek leküzdeni vagy enyhíteni az alábbi betegségek tüneteit:
- figyelemzavar
- mellfájdalom
- cukorbetegség
- szívbetegség
- magas vérnyomás
- szklerózis multiplex
- elhízás
- premenstruációs szindróma (PMS)
- reuma
- bőrallergia
A kenderfehérje 6 lenyűgöző hatása:
1. Növeli a fehérjebevitelt
Legfontosabb, hogy a kender fehérjepor rendszeres fogyasztásával közvetlenül növelhető a fehérjebevitel. Miért olyan fontos a fehérje? Fehérjék alkotják a szervezetben a legfontosabb szerveket, izmokat, szöveteket és még néhány hormont is. A fehérjék segítik a szervezetünk fenntartását és fejlődését. Ezen kívül növelik az anyagcserét, és a zsírégető képességet.
A nem megfelelő mennyiségű fehérje bevitel nélkül a szervezet számos tünetet produkál, mint a gyors súlyvesztés, fáradékonyság, hangulatingadozások, és sok más egészségügyi probléma. A kender fehérjepor fogyasztásával a szervezet megkapja a kellő protein mennyiséget.
2. Javíthatja a szív egészségét
A kendermag ideálisan, 3:1 arányban tartalmazza az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat, ezzel elősegítve a szív és az érrendszer egészségét. Másrészről a kender fehérjepor linolénsavat tartalmaz, ami egyes tanulmányok szerint segítheti a szívkoszorúér megbetegedések megelőzését.
A kender ezért szívbarátnak számít a magas rosttartalmú élelmiszerek között. Természetesen csökkenheti a vérnyomást, növeli a HDL-koleszterinszintet (nagy sűrűségű lipoprotein), csökkenti az LDL-koleszterinszintet (kis sűrűségű lipoprotein), és javítja a triglicerinszintet.
3. Csökkenti a csontritkulás kockázatát
A kender tartalmazza az esszenciális gamma linolénsavat (GLA). Egyes tanulmányok szerint azok az emberek, akik nem jutnak hozzá elég esszenciális zsírsavhoz -különösen a GLA-hoz és az EPA-hoz- nagyobb eséllyel szenvedhetnek csontritkulásban a megfelelő mennyiséget fogyasztókkal szemben.
Egyes kísérletek azt mutatták ki, hogy a 65 évnél idősebb nők esetében 3 év alatt mérséklődött a csontritkulás GLA szedése mellett, azokkal szemben, akik placebót kaptak csak. A vizsgált hölgyek közül még csontsűrűség növekedést is tapasztaltak. Ezértérdemes a kenderfehérjét beiktatni a csontritkulásos diétába.
4. Vastagbél tisztító hatás
A kender fehérjepor gazdag az oldódó és nem oldódó rostokban. A rostok mindkét formája természetes módon tisztítja a vastagbelet, csökkenti a székrekedést és a méreganyagokat a szervezetben. A megfelelő rost bevitele kender fehérjepor formájában csökkentheti az aranyér, a hasmenés, és a divertikulózis kockázatát.
5. Csökkentheti a cukor utáni sóvárgást
A kender fehérjepor magas tápanyagtartalma tökéletes segítség az egészségtelen édességek utáni vágyakozás elleni küzdelemben. A kendermag tartalmú élelmiszerek egészséges mennyiségű rostot tartalmaznak, ezzel segítve a vércukorszint szabályozását is. Az egészséges vércukorszint megtartása járul hozzá a cukrok iránti vágyakozás csökkentéséhez.
6. Fellendítheti az immunrendszer működését
A kender fehérjepor fogyasztással könnyedén növelhető az immunrendszer teljesítőképessége. A kender magjai tartalmaznak vízben jól oldódó (globuláris) növényi fehérjéket (65-67%) és albumint (33-35%). Ezek a globuláris fehérjék felelősek a vérplazma enzimatikus funkcióiért az antitest képzés mellett, ez kiemelt fontosságú az erős immunrendszer működésében.
A kenderben lévő edesztin a legkönnyebben emészthető fehérje, ami nagyon hasonlít az emberi szervezetben előforduló fehérjékhez. A kendermag az edesztin legmagasabb ismert szintjét tartalmazza a növényvilágban, így kiváló fehérjeforrást jelent a szervezetnek. A kender magjai mentesek a tripsztinektől és az oligoszacharidoktól, ez a két dolog negatívan befolyásolja a növényi fehérjeforrások felszívódását és emészthetőségét.
A kender fehérje mellékhatásai:
Mint minden fehérje tartalmú táplálékkiegészítő a kender fehérjeport fogyasztása is attól függ, hogy mi a kitűzött diéta célja, és a más forrásból bevitt fehérje mennyisége. Minden ember fehérjeigénye más és más, ezért érdemes szakember bevonásával beállítani a szintet.
A kender fehérjepor okozhat hasmenést, de csak szélsőséges esetekben, így a legmegfelelőbb módja ennek elkerülésében, ha nagyon alacsony adaggal - egy teáskanál - kezdeni a fogyasztását, és fokozatosan növelni.
Gyakorlati alkalmazása a kender fehérjének:
Hozzá adható koktélokhoz, zab pelyhekhez, müzlihez, gyümölcs-és zöldségleveshez, vajkrémhez, fagylaltokhoz stb.
Süthetünk belőle pogácsát, kenyeret, készíthetünk tésztákat, vagy bármilyen ételt, amibe eleve lisztet használunk. Felhasználási javaslatként a liszthez 30-40%-os arányban adagoljuk. Pl, ha 1 kg lisztből készítesz pogácsát, akkor 60 deka liszt, 40 deka kenderliszt a javasolt. https://kendertanya.blog.hu/2020/12/20/kenderes_beigli
A kendermag liszt elég sötét színű, így a tészták, sütemények is sötét színűek lehetnek!
Facebook: https://www.facebook.com/detkikender
Telegram: https://t.me/kendertanya
Bolt: 3275 Detk, Petőfi S. u. 30.
Telefon: +36 20 297 4560
Google: Térkép és GPS