Tészta
-
400 g finomliszt
- 100 g kendermix
-
50 g porcukor
-
10 g friss élesztő
-
150 ml tej
- 100 g vaj
-
1 db tojássárgája
-
1 csipet só
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
1 db tojás (kenéshez)
Forrázott töltelék
-
500 g dió (vagy mák (vagy fele-fele))
-
20 g vaníliás cukor
-
3 dl barack vagy bodza lekvár
-
1 citromból nyert citromhéj (a dióhoz)
-
1 narancsból nyert narancshéj (a mákhoz)
-
150 g cukor
- 1-1 zacskó 100 g mazsola
Elkészítése:
A hideg tej egyik felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat. Összegyúrunk mindent a liszttel és a kenderrel. Száraz, hűvös helyen pihentetjük a tésztát 15 percig. Ezalatt elkészítjük a tölteléket.
A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk. Kinyújtjuk a tésztát kb 4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra és tepsi méretűre, mert akkor lesz szép a kész bejgli. A tölteléket félujjnyi vastagon egyenletesen rálapogatjuk a tésztára. A 2 rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük, hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk. Tepsibe tesszük, megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad. Egy villával 4-szer, 5-ször megszurkáljuk, és mehet a sütőbe.
A töltelékeket egyszerűen összekevered a hozzávalókkal, és kész. Nem kell melegíteni, forrázgatni, a lekvár selymes, lány állagot ad neki, és eszméletlen finom ízt! Sokkal jobb, mint a sima cukros verzió.
Jó étvágyat!
Webshop: https://www.kendertanya.hu/termekek/kender-termekek
Facebook: https://www.facebook.com/detkikender
Bolt: 3275 Detk, Petőfi S. u. 30.
Telefon: +36 20 297 4560
Google: Térkép és GPS