Spanyol ételekkel kísérletezünk, hogyan tudjuk a kendert beilleszteni a spanyol konyhába. Észveszejtően finom ételeket lehet készíteni, ma a libás verziót hoztam, amit tegnap este felfaltunk.
Recept:
1 db pecsenyekacsa, vagy liba. (kettőnknek egy libamell is bőven elég volt)
4 db kemény körte, 1 dl oliva olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, só, bors, oregánó, 5 dl vörösbor, 20 dkg hámozott paradicsom.
Feldarabojuk a kacsát/libát. A fűszerekkel megszórjuk: só, bors, oregánó. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Nem fokhagymanyomóval dolgozunk, hanem szeleteljük a fokhagymát!
Az olajat a serpenyőben felforrósítjuk, megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a hámozott-kockázott paradicsomot és felöntjük a borral. Felforraljuk, és a tepsibe helyezett darabokra öntjük. Az irdalt (bevagdalt) részekbe is jusson rendesen! Ebbe a szószba lehet tenni kenderszüredéket, kenderőrleményt, zöld kendert, kendermixet vagy ami van. Mag, liszt nem való hozzá!
Jénai edényben fedő alatt sütjük 120-140 fokon. Az időtartam attól függ, bolti, vagy házi volt az alany. A házi - nem tápos - húsok sok időt igényelnek. Nekünk 2,5 óra volt az idő.
Addig 4 felé vágjuk a körtéket, kimagozzuk, és kb. az utolsó harmadnál hozzá tesszük a körtéket is a párolódó egyveleghez. A végén fedő nélkül kicsit rápirítunk a húsokra.
Kenderes rizzsel, vagy akár a párolt körtével is tálalhatjuk.
Alapból csak körtével írta a recept, a rizst mi gondoltuk, hogy passzolni fog köretnek. Nem tévedtünk.!
Jó étvágyat!
Az ételt BV egyensúlyi fehérje diétára alapoztuk.
Webshop: https://www.kendertanya.hu/termekek/kender-termekek
Facebook: https://www.facebook.com/detkikender
Bolt: 3275 Detk, Petőfi S. u. 30.
Telefon: +36 20 297 4560
Google: Térkép és GPS