Az almás-kenderes chili szószunk tovább fejlesztett verziója. Ezt a szószt inkább BBQ ízvilág jellemzi.
Gyümölcsös, füstös aroma, a kender jellegzetes ízvilágával. Aki nem kóstolta még a kendert, mint fűszert, és szereti a csípős ízeket, az semmiképp se hagyja ki ezt a szószt.
Nem csak egészséges, de nagyon finom is.
Saját kenderünkből készült, mely nem tartalmaz pszichoaktív anyagot. Ajánljuk bármilyen sült húshoz, sült zöldséghez.
A nyári grillezések, tárcsán sütések kihagyhatatlan fűszere.
Nem arcletépős, kezdő chilifogyasztók is bátran kóstolgathatják.
A fűszereken kívül minden alapanyag saját öko kertünk termései. Az alma, a paradicsom, az édes paprikák is a chilivel együtt. A hagymát és néhány fűszert is magunk termesztünk.
Ebben a termékben is van kender bőven, attól egyedi, attól pikáns. A kender és a chili együtt nagyon jó értisztítók. Maga a chili is megállja a helyét a népi gyógyászatban. Serkenti az anyagcserét, vérbőséget okoz. Ezért is használják sok reuma kenőcsben, vagy sportolók bemelegítő krémjében. Maga a chiliben lévő kapszaicin vegyület az, amitől csípős a paprika. Ez a vegyület az amit a gyógyászat is használ. Prof. Dr. Blasó György farmakológus professzortól tudom, hogy évek óta kísérleteznek a kapszaicin - chili - fájdalom csillapító hatásával. Elmondása szerint nincs ennél jobb, erősebb és emberközelibb megoldás, csak még tablettában nem tudták kivitelezni.
Nézzük mit ír az internet a gyógyító chiliről:
forrás:https://people.inf.elte.hu/
A chilinek számtalan fajtája létezik, melyek mindegyike különleges hatással bír. Még a gyengébb paprika is nagy C-vitamint tartalommal rendelkezik, a bordó színű chili pedig béta-karotint is tartalmaz, mely nagyszerű antioxidáns.
A chili jótékony hatása a kapszaicin lévő anyagban található. Ez az a fenolból származtatható alkaloid, amitől a paprikát csípősnek érezzük. Részük van a nitrogén szerves vegyületekbe építésében.
A chili képes megszüntetni a hasmenést, enyhíti a menstruációs görcsöket, megszünteti a fogínyvérzést, serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját és fájdalomcsillapító hatása van.
A chili/paprika képes megelőzni a rákot, a szívbetegséget, emésztést segítő és zsíroldó hatása miatt még a fogyókúrázók is előszeretettel használják.
A chili serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést és antibakteriális hatású. A növény hatóanyaga a capsaicin, mely erős antioxidáns hatással bír, így a méregtelenítési folyamatokat segíti.
A kapszaicin fájdalomcsillapító hatását alkalmazzák reuma, migrén, fogfájás, pikkelysömör kezelésében (külső alkalmazás), valamint a kemoterápiával kezelt rákbetegek érzékeny szájnyálkahártya gyulladására. Ismert enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása, mely a purin anyagcserezavar következtében kialakuló köszvény diétás kezelésében jól alkalmazható. Vitamintartalma révén az immunrendszer stimulálásában hasznosítható. Baktérium- és, vírusölő hatású, lázcsillapító, ételben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást, és mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz.
Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetők vele felső légúti megbetegedések, kihasználhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait, mely a C-vitamin mellett a capsaicin hatásának köszönhető.
A paprikában található szaponinok részben serkentik a szívműködést, ezáltal felgyorsul a vérkeringés, ami a vérrögképződést megakadályozza. Mindezáltal csökkenti a koleszterin szintet, ehhez hozzájárul rosttartalma is.
Sokan eddig úgy tudták, hogy a csípős ételek, károsítják a gyomor nyálkahártyáját, viszont tudományosan igazolt, hogy nem veszélyezteti a gyomrunk egészségét, hanem hatékonyan segíti az emésztőnedvek termelődését.
Egyes nagyon erős fajták elpusztítják, kihajtják a bélparazitákat! Nem véletlen mondjuk, hogy a chili "kiűzi a gonoszt"!
Facebook: https://www.facebook.com/detkikender
Telegram: https://t.me/kendertanya
Bolt: 3275 Detk, Petőfi S. u. 30.
Telefon: +36 20 297 4560
Google: Térkép és GPS