
Borsós-kenderes nokedli, avagy borsópörkölt másképp recept:
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma,
- fél kiló zöldborsó,
- só,-bors, -paprika ízlés szerint,
- őrölt kendermix,
- paradicsom,
- marék husi, vagy egy marék máj vagy szejtán.
A körethez 1 tojás, csipet só, kb 20 dkg liszt, víz.
A szokásos módon elkészíted a pörkölt alapot. Megpucolsz egy nagy fej hagymát, és összeaprítod.Az összeaprított hagymát kevés zsíron vagy olajon megpirítod, úgy hogy kissé üveges legyen. Én ilyenkor szoktam sózni, a hagymát könnyebb így pirítani.Amikor a hagyma megpirult, egy kiskanál pirospaprikát dobok bele, két kavarás után jöhet a husi, vagy máj, vagy szejtán a vegák/vegánoknál. Pár keverésig várok, hogy a husi kifehéredjen, ugyanígy a májnál is. Utána ráöntöm a borsót. Ezután teszem bele a borsot ízlés szerint, majd felöntöm vízzel. Szezonban meghálálja a friss paradicsomot, vagy télen egy löttyintés paradicsom levet is.Amikor felöntöttem vízzel, teszem hozzá az apróra vágott kendert, vagy a szárított, őrölt kendert, melyet a kendermixből szoktunk darálni.
Amíg a pörköltünk fő, elkészítem a nokedlit.Felütök egy tojást, pici sót, és annyi lisztet öntök rá, amennyit kb nokedlinek szánok. 2 főre az kb 20 deka.Teszek hozzá annyi vizet, hogy az egészből egy nagy lágy massza legyen.Vizet forralok, majd nokedliszaggatón a forró vízbe szaggatom a kikevert lány masszát. Mire a nokedlis edényt elmosom a nyers tésztától, a nokedli meg is fő. Szűrőkanállal kihalászom a nokedliket, vagy leöntöm róla szűrőedényen keresztöl, mikor milyen kedvem van, mi akad a kezembe elsőre. Ekkorra elkészül a pörkölt is.
Egyszerű, gyors étel, és nagyon finom!
Készíthetjük csak borsóval, minden hús vagy egyéb nélkül is, akkor is nagyin finom étel lesz belőle.
Jó étvágyat kíván a Detki kendertanya csapata!
Webshop: https://www.kendertanya.hu/termekek/kender-termekek
Facebook: https://www.facebook.com/detkikender
Bolt: 3275 Detk, Petőfi S. u. 30.
Telefon: +36 20 297 4560
Google: Térkép és GPS