Kézzel válogatott, tisztított, hántolatlan kendermag, kifejezetten étkezési célra.
Készíthetünk belőle kendercsírát, vagy fogyaszthatjuk joghurttal, müzlibe keverve. Süteményekhez is kiváló mag, megőrölve pedig lisztként is megállja a helyét.
Elvetni, és belőle növényt nevelni mindenki saját felelősségére tegye! NEM vetőmag!
De nézzük tovább, mi minden van a kendermagban:
A kendermagban megtalálható sok bioaktív anyag, mint B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E vitamin és antioxidánsok - valamint kalcium, magnézium, kálium, vas, foszfor, cink és más értékes anyagok. CBD és egyéb cannabinoidok a kendermagban már nem találhatóak! A kendermag nem a cannabinoidok miatt egészséges táplálék, sőt a mai szóhasználattal superfood! Semelyik fajta kendernövény magjában nincsenek sem pszichoaktív anyagok, sem más cannabinoidok. Így ha netán Hollandiából jutnánk egy csomag maghoz, azt is nyugodtan elfogyaszthatjuk. Legfeljebb a termesztők kapnak agyfrászt. :)
Viszont magas szintű fehérjét, összesen 23 aminosavat tartalmaz, melyből 8 nélkülözhetetlen a szervezetünk számára (testünk nem képes előállítani önmagában) A kenderfehérje áll legközelebb az emberi fehérjékhez.
Zsírsavai az Omega-3, Omega-6, ami egyenlő arányban található meg a kendermagban.
Van benne még fitoszter, klorofill, licithin és rost. Ezek az anyagok csökkentik a koleszterinszintet, a gyulladást, javítják a szervezet öngyógyító képességét, erősítik az immunrendszert.
Különösen ajánljuk azok számára, akik nagyon le vannak terhelve mint fizikailag, mint agyilag (stressz). A kendermag nagyon értékes lehet a sportolóknak, mivel szétbontja a tejsav metaboláját, amitől izomláza lesz az embernek, ha sokat "ugrál" :) Könnyen emészthetővé teszi a fehérjéket, húsokat. Maga a kenderfehérje is könnyen emészthető, és könnyen felszívódik.
Vegetáruiánusoknak, vegánoknak kifejezetten ajánlott a fehérjebevitel szempontjából. Egy marék kendermag majdnem annyi, mintha egy szelet húst ennél meg. Az emberi (és más) szervezetnek pedig szüksége van a fehérjére.
A kendermag nem tartalmaz glutént! Gluténérzékenyek is fogyaszthatják!
A zsírsav amit a kendermag tartalmaz csodákat tesz a szíved egészségéért. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, megakadályozza a éren az artériákban a plakkok lerakódását és ezáltal csökkenti a stroke vagy a szívroham kockázatát. A zsírsavak a kendermagban csökkentik a gyulladást, ami az első számú oka a rossz vérkeringésnek.
Fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott!
Megéri közelebbi ismeretséget kötni a kendermaggal, ha szeretnéd felgyorsítani az anyagcserédet, szívesen leadnál pár fölös kilót. A 30%-os zsírtartalom mellett 25%-ban jó minőségű fehérjéket is tartalmaz.
Csak összehasonlításképpen: a chia magban és a lenmagban 16-18%-nyi fehérje van csupán. A kendermag emellett kiváló E-vitamin-forrás, valamint bővelkedik olyan fogyáshoz nélkülözhetetlen ásványi anyagokban, mint a foszfor, a vízhajtó hatású kálium, a nátrium, a magnézium, a kén, a kalcium, a vas és a cink.
Így hat a szervezetedre napi 2 kanál kendermag:
Mivel kiváló rostforrás - 20%-ban oldható, 80%-ban oldhatatlan rostokat tartalmaz -, kellő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett a kendermagrost (korpa) átmossa a bélrendszert, megszabadít az emésztést és a fogyást nehezítő salakanyagoktól, megszünteti a puffadást - ráadásul a cukorbetegség rizikóját is minimalizálja. Ehhez a hatáshoz elegendő mindössze napi két kanállal fogyasztanod belőle.
Az édesség, cukor utáni sóvárgás is csökken ha egyszer elkezdesz kendermagot fogyasztani. Az egészséges zsírok segítenek a glükóz felszívódásában a véráramban és így hamarabb és hatékonyabban lesz energia belőle. Ezek a "csodazsírsavak" javítják a memóriát és enyhítik a depresszió és a szorongás tüneteit.
A kendermagot egyszerűen rakhatod a reggeli joghurtodba vagy müzlidbe. De a pirított kendermagot a többi gabonához hasonlóan akár meg is főzheted - mint a zabpelyhet -, vagy összetörve, kenyérre kenhető kenceként is felhasználhatod.
Kendermag recept ötletek:
A kendermag főzése nem bonyolult, hasonlóan készítjük, mint a rizst.
- Köretnek szokták leginkább, érdemes beáztatni, nem csak könnyebben puhul, de jobban kioldódnak és felszívódnak az értékes anyagok belőle.
- Darálva használhatjuk müzlibe, joghurtba és kefirbe is.
- A kendermag tejkészítésre és csíráztatásra is alkalmas!
- Ha fogyni szeretnénk, vagy csak étvágyat csökkenteni, javasolt hogy tegyünk egy-két evőkanál kendermagot a reggeli joghurtba vagy müzlibe, és így tápanyagban gazdag, kalóriában szegény ételhez jutunk. Hamar eltelít és jóllakottságérzetet okoz, tápanyagai könnyen beépülnek a szervezetbe, közben gyorsítja az anyagcserét is.
A google a barátod, ha már erre jársz, keress rá kendermag receptekre a neten, meg fogsz lepődni mennyi találatod lesz!
Íme néhány, amivel el is kezdheted az ismerkedést ezzel a szuperélelmiszerrel!
Kendermag leves (első fogás)
Hozzávalók: 225 g őröletlen, egész kendermag; 225 mandula; 2-3 szelet tönkölyből készült kenyér; 100 g finomítatlan nádcukor; ½ kiskanál gyömbér; 250-300 ml zöldségleves lé; 1 csipet sáfrány; só, fűszerek ízlés szerint.
Elkészítés: Lassú tűzön addig forraljuk a megmosott kendermagokat, amíg fel nem hasadnak. Szűrjük le (a főzővizet tegyük félre), majd az előre beáztatott, hántolt mandulákkal egy mozsárban, zúzzuk össze. Adjuk hozzá ezután a kenyeret, a leves levét, a cukrot, a sáfrányt, a sót és egyéb, ízlés szerint választott fűszereket, például friss rozmaringot, zsályát. Tegyük fel újra a tűzre, alacsony lángon, kevés főzővíz hozzáadásával, folyamatos kevergetés mellett melegítsük fel, amíg nem érjük el a kívánt sűrűséget. Ez a kendermag recept mindenben megfelel a ma egészségesnek tekintett táplálkozás feltételeinek, valójában (kis módosítással) egy velencei, XVII. századi feljegyzésből származik!
Kendermagos-lencsés falafel (második fogás)
Hozzávalók: 300 g lencse; 50 g kendermagliszt; 1 db kisebb hagyma; 2 gerezd fokhagyma; Pár friss zellerlevél; 1 db közepes sárgarépa; ½ csokor petrezselyem; kevés napraforgó, vagy lenolaj; csipetnyi friss borsmenta; csipetnyi friss csombor; egy kevés, zúzott koriandermag.
Elkészítés: Egy éjszakára áztassuk be a megmosott lencsét. Másnap turmixoljuk össze az összes többi megmosott és lecsepegtetett hozzávalóval. A masszát helyezzük egy üvegedénybe, és lefedve tegyük a hűtőbe 24 órára. Másnap a pépből formázzunk közepes méretű golyócskákat (ha szükséges, nyomkodjuk előbb ki a felszívott folyadékot), majd finoman lapítsuk el őket. Hevítsük fel az olajat, dobjuk bele a kendermaglisztbe görgetett falafelt (annyi olajba, hogy teljesen elfedje őket), és süssük ropogósra. Öntetekkel (például joghurtos fokhagymással), vagy frissen készített salátával kínáljuk.
Palacsinta kendermaggal (desszert)
Hozzávalók (nagyjából 15 db. palacsintához): ½ bögre teljes kiőrlésű liszt; ½ bögre kendermagliszt; 1 kk kukoricakeményítő; 2 bögre mandulatej; 3-4 ek exztaszűz olívaolaj, vagy szezámmag olaj.
Elkészítés: A száraz hozzávalókat (a kendermagliszt kivételével) keverjük össze egy közepes méretű, lehetőleg üveg vagy kerámia edényben. Adjuk hozzá a mandulatejet, és folytassuk a keverést, míg nem kapunk egy sima, csomómentes masszát. Ekkor keverjük újra össze alaposan a kendermagliszttel. Ha kész, lefedve helyezzük a hűtőszekrénybe 30 percre. A hűtőből kivéve, a szokásos módon süssük ki a palacsintákat. Töltelékük lehet édes, vagy sós, a lényeg, hogy melegen, esetleg langyosan tálaljuk. Kicsit ropogósabbra sütve, remek kísérője lehet akár a kendermagos-lencsés falafelnek is!
Ez a palacsinta recept nem azonos a receptek között található, általunk sütött kenderes palacsinta receptjével. Innen is látható, hogy a kender felhasználási területe mennyire széles, és szinte csak a képzelet szab határt a különféle recepteknek, elkészítési módoknak.
Kendermag tej (bármihez)
Hozzávalók: 100 g egész, mosott kendermag; 1 l víz.
Elkészítés: Áztassuk be a megtisztított kendermagot egy éjszakára lefedve, 700 ml vízbe, tartsuk szobahőmérsékleten. Másnap turmixoljuk maximális fokozaton, adjuk hozzá a maradék 300 ml vizet. Néha tartsunk egy rövid szünetet, majd újra turmixoljunk. Ha a kész, az egészet szűrjük át steril gézen, vagy öblítő nélkül mosott konyharuhán. Mandulatejjel felhígítva, mézzel, finomítatlan nádcukorral, fűszerekkel ízesítve, azonnal fogyasztható, de mivel elég magas a zsírtartalma, vegán ételekhez használhatjuk tej helyett is.
Kendermaglisztes turmix (tízórai/uzsonna/nasi)
Hozzávalók: 250 ml kendermagtej; 2 ek kendermag liszt; Szezonális, friss gyümölcsök, ízlés szerint.
Elkészítés: Helyezzük a mixerbe a kendermagtejet és a kendermaglisztet, keverjük alaposan össze. Ha csomómentes, adjuk hozzá a feldarabolt gyümölcsöket, majd mixeljük tovább. Szobahőmérsékleten kiváló reggeli, de hűtve is kínálhatjuk. Üvegpoharakba töltve, pár friss gyümölccsel díszítve, meghintve hámozott, esetleg enyhén pirított kendermaggal, vagy mandulával, a siker garantált!
Jó étvágyat!
Facebook: https://www.facebook.com/detkikender
Telegram: https://t.me/kendertanya
Bolt: 3275 Detk, Petőfi S. u. 30.
Telefon: +36 20 297 4560
Google: Térkép és GPS